Munca în echipă ca parte din dezvoltarea personală

august 30, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Săptămâna aceasta am avut ocazia să lucrez cu un grup de copii minunați, folosind poveştile, într-un loc de poveste. La Pastel Chalet au poposit un grup de părinţi interesaţi de copiii lor în vacanţa Timeless Story, aşa că am fost mai mult decât bucuroasă să organizez câteva activităţi de dezvoltare personală cu copiii. Am pregătit, cum altfel într-un asemenea context, povești (ascultate sau create de copii), jocuri și activităţi menite să încurajeze munca în echipă pentru cei mici.

dezvoltare personala munca in echipa

Într-o generaţie în care activităţile individuale sunt cel mai promovate, munca în echipă pare să fie mai puţin importantă. Cei mai mulţi dintre copiii sunt adesea încurajaţi să fie competitivi, să fie mai buni decât cei de lângă ei, cu orice preţ. Asta deşi cele mai multe activităţi în viaţă le facem împreună cu ceilalţi. Fie că este vorba de serviciu, fie că este vorba de familie sau de prieteni, peste tot avem proiecte împreună, peste tot e nevoie să învăţăm să acceptăm şi alte puncte de vedere, să cădem de acord în anumite privinţe ori să ne spunem opinia cât mai hotărât.

Până în jurul vârstei de 4 ani copiii exersează jocul solitar, participă ca spectator la jocurile altora, aleg jocul paralel sau se asociază în aceeaşi activitate dar fără să colaboreze. De la 4 ani în sus, însă, începe jocul de cooperare, când cei mici încep să descopere și să folosească abilităţile sociale şi să interacţioneze cu cei din jur. E nevoie totuși de exerciţiu pentru a stăpâni abilitatea de a lucra alături de ceilalţi (citeşte despre munca în echipă şi aici).

M-am bucurat aşadar din plin de ocazie, de locul atât de prietenos cu cei mici, de aerul curat și de oamenii deschiși pe care i-am întâlnit la pensiune pentru a încuraja munca în echipă cu cei mici. Copiii veniţi în vizită la Vama Buzăului au putut să discute în cadrul atelierelor de dezvoltare personală despre cum ar fi putut fi experienţa indianului Oseo din poveste mai puţin periculoasă dacă ar fi plecat după aventură în grup, au putut lucra împreună la realizarea unui proiect comun, au creat poveşti în grupuri mici sau s-au străduit să ţină în frâu paraşuta nărăvaşă. Totul pentru a dezvolta simţul competenţei sociale exersând să asculte activ, să împartă, să negocieze, să îşi spună punctul de vedere, să fie mai flexibili, să îşi aştepte rândul. Unora le-a ieșit, alții au fost derutați când a fost nevoie să împartă lipiciul cu cei din jur sau să lase din ideile pe care le aveau în favoarea grupului. Una peste alta a fost o experiență distractivă pentru fiecare dintre noi.

Încurajez toţi părinţii să privească jocul copiilor şi din perspectiva cooperării şi să promoveze munca în echipă încă din perioada preşcolară, fără pauză, până la vârsta adultă. Este o abilitate de bază pentru generaţia care are acces la orice informaţie.

Mai jos găsești alte câteva imagini de la activitățile noastre, inclusiv scenele din poveștile create de copii. Fie că este vorba de sirene și alge, de castele și monștri, fiecare a încercat să reprezinte din materiale din natură o scenă de care s-a simțit atras:

dezvoltare personala munca in echipa 1dezvoltare personala munca in echipa 2

Mai multe despre vacanța Timeless Story de la Pastel Chalet găsiți aici. Dacă nu ați ajuns încă la ei, în Vama Buzăului, Enisa, Bogdan și toată echipa implicată pe care au format-o alături de ei vă așteaptă cu drag și la alte evenimente sau poate doar pentru un răgaz și o porție de relaxare.

Citește și:

  1. Când copilul nu vrea să împartă
  2. Plânge când îl lași la grădiniță?
  3. Despre puterea limbajului sau copilul care vorbește urât

Surse foto:
Arhiva personală și Pastel Chalet

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Jocul de murdarire în dezvoltarea copiilorAi comis-o. Acum ce faci?
All comments (1)
  • […] Citeste articolul complet aici activitati, ateliere, brasov, cazare, hoteluri child friendly, in inima naturii, joc, jocuri in echipa, Muntii Ciucas, Pastel Chalet, […] Read More[…] Citeste articolul complet aici activitati, ateliere, brasov, cazare, hoteluri child friendly, in inima naturii, joc, jocuri in echipa, Muntii Ciucas, Pastel Chalet, pensiune, recomandare, Romania, Timeless story, vama buzaului Share Post: Vacanta Timeless story – partea a 2-a […] Read Less

    Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *